Durant la meua estància a Barcelona vaig tindre la oportunitat de treballar com il·lustradora científica per a un dels projectes més grans del Bulli Foundation: LaBullipèdia
La Bullipèdia és un dels projectes principals d’ElBulliFoundation (la fundació privada de Ferran Adrià). Es tracta d’una enciclopèdia de nombrosos volums sobre gastronomia, creativitat i innovació, concebuda per a aprendre i educar. La col·lecció Bullipèdia està pensada per a professionals de la restauració i hosteleria, però també per a interessats en el món de la gastronomia, foodies, historiadors, aficionats a l’art i al disseny, i per a qualsevol persona curiosa.
Però... Què és la il·lustració científica?
La il·lustració científica es pot definir com una disciplina que forma un pont entre l’art i la ciència. Es tracta d’una manera molt precisa de representar la natura, la biologia, anatomia, geologia, antropologia, i qualsevol rama relacionada amb les ciències. A través de les il·lustracions, els il·lustradors científics poden mostrar l’anatomia interna d’un èsser viu, descriure una espècie d’animal o planta, fins un mapa, un cicle vital, cicles geològics i altres dades científiques. Aquests artistes especialitzats són capaços de reconstruir formes de vida extintes, com els dinosaures, fòssils i altres formes de vida prehistòriques, així com emfatitzar els detalls més importants, eliminant aquells que resulten ser superflus.
Il·lustracions científiques per als volums de La Bullipèdia "Productos no elaborados"
“Productos no elaborados” són els volums més ambiciosos de la Bullipèdia. El seu principal objectiu és comprendre els productes comestibles, en especial aquells que arriben a nosaltres sense que se’ls haja aplicat ninguna tècnica d’elaboració, i conèixer les seues característiques a partir de diversos criteris de classificació.
Productos no elaborados. Qué son, clasificaciones y categorías (Volumen I)
Productos no elaborados. Taxonomía (Volumen II)
Productos no elaborados. Su uso en el restaurante gastronómico (Volumen III)
Reproducció per espores I CREIXEMENT D'UNA AMANITA CAESAREA
Amanita caesarea és un fong comestible molt apreciat per la bona qualitat de sabor i olor que té. També se’l coneix com fong del Cèsar, amanita dels cèsars, ou de rei, rovell d’ou… entre altres. Es diu que era el fong favorit dels primers emperadors de l’Imperi romà.
Il·lustracions antropològiques per al volum de La Bullipèdia
"Paleolítico y Neolítico. Los orígenes de la cocina"
Diuen que “cuinar ens va fer humans”, però encara ens queden molts conceptes per ordenar per arribar a comprendre la nostra història. Los orígenes de la cocina és una nova col·lecció de llibres dedicats a la Història de la Restauració Gastronòmica en Occident. El seu primer volum Paleolítico y Neolítico va ser presentat al Museu d’Arqueologia de Catalunya (Barcelona). A Paleolítico y Neolítico el seguiran altres set volums més que completaran, al 2024, la col·lecció de llibres “Los orígenes de la cocina”.
“Sin fuego no comíamos juntos, no hablábamos juntos y no pensábamos juntos. Era una alimentación sin consciencia. La aparición del fuego y su uso en la cocina incrementó la consciencia del crecimiento evolutivo”. Eduald Carbonell
Il·lustracions per al volum de La Bullipèdia
"Bebidas. Definición, historia, tipos y composición"
Què és una beguda, quantes maneres de beure existeixen, perquè bebem, perquè existeixen begudes millors i pitjors, què els otorga valor gastronòmic, quins usos els donaven els nostres avantpassats, perquè fa més de 5.000 anys ja es bebia amb canyeta, perquè tenen sabor distint unes d’altres, o quines ón les perspectives que permeten classificar-les.